ReThinkers - Et stærkt supplement til kulturlivet i Aarhus

  Samarbejdet mellem ReThinker og Muskelsvindfonden højner kvaliteten og gejsten

  – og gavner hele kulturlivet i Aarhus.

   

  Af Camilla Grunnet

  Efter Corona har der tegnet sig et billede af, at det er blevet sværere at rekruttere tilstrækkeligt med frivillige til festivaler og andre store events, der er afhængige af frivillig arbejdskraft.

  Der er sket noget med os alle efter den lange nedlukningsperiode, hvor vi har vænnet os til en hjemmetilværelse med færre aftaler i kalenderen.

  Hvorfor de frivillige ikke strømmer til opgaver som førhen kan måske ikke afdækkes med et entydigt coronasvar, men det er en tendens som Muskelsvindfonden kan nikke genkendende til:

  ”I Muskelsvindfonden kan vi, ligesom resten af event-Danmark, mærke at frivilligheden er presset. Vi har arbejdet med fastholdelse under hele corona. Men frivillig-kulturen har ændret sig og vanerne har ændret sig under corona, så nu kræver det lidt mere”, fortæller Frivillighedskoordinator i Muskelsvindfonden Malene Gaarden Geertsen.

  Noget andet end det vi plejer

  Muskelsvindfonden er en stor veldrevet organisation med eget velfungerende frivillignetværk, der hedder ”Kræwet”. Grundet tidens frivilligudfordringer har Muskelsvindfonden nu valgt at prøve et helt nyt samarbejde omkring den frivillige indsats på Muskelsvindfondens seneste skud på stammen: Cirkus Jul.

  Cirkus Jul er et nyt forestillingskoncept, der finder sted om vinteren og har særligt fokus på børnelitteratur, cirkus og jul. Det handler om at øge børns læselyst og kendskab til de gode børneklassikere som for eksempel Snøvsen og Busters Verden. Cirkus Jul præsenteres af Saxo, Aarhus Teater og Muskelsvindfonden og alt overskuddet går til Muskelsvindfonden.

  ”I forbindelse med rekruttering af frivillige til Cirkus Jul havde vi brug for at gøre noget andet end det, vi plejer. Vi kontaktede ReThinker, da vi ved, at de er et meget stærkt og erfarent netværk af frivillige”, fortæller Malene Gaarden Geertsen.

   

   

  Frivilligchef i VisitAarhus Frivilligorganisation Ulla Svenningsen Lund tog imod Muskelsvindfondens henvendelse med åbne arme:

  ”Det er rigtig dejligt, når byens kulturorganisationer og aktører henvender sig til os. Vi er kun glade for at kunne hjælpe”, fortæller Ulla Svenningsen Lund.

   

  Speed Meeting affødte rødglødende telefon

  Når en aktør henvender sig til VisitAarhus’ Frivilligorganisation ReThinker med en frivilligopgave får de mulighed for selv at præsentere deres opgave på et såkaldt Speed Meeting. Speed Meeting er et populært koncept, hvor de frivillige ReThinkers og aktører med projekter inden for kultur, event eller den sociale frivillighed møder hinanden ansigt-til-ansigt. Aktørerne får helt konkret 7 minutter til at fortælle begejstret og med engagement om deres projekt. ReThinkers får efterfølgende mulighed for at stille uddybende spørgsmål og melde sig direkte til den pågældende aktør. 

  Muskelsvindfonden præsenterede Cirkus Jul på et Speed Meeting og oplevede en overvældende opbakning fra de mange ReThinkers:

  ”Det er væltet ind med tilmeldinger efter Speed Meeting. Vagterne bliver revet væk – især af senior segmentet. De elsker Cirkus Jul. Min telefon er stadig rødglødende. Det er længe siden, at det er gået så stærkt med at afsætte frivilligvagter. Det er helt vildt”, fortæller en begejstret Malene Gaarden Geertsen.

   

   

  Imødekomme frivilligheden og de frivilliges behov

  Konkret har 46 frivillige ReThinkers meldt sig til intet mindre end 134 vagter fordelt i perioden fra 6. december til 18. december 2022. Vagterne er for eksempel: Bemanding i boder, højtlæsning, pasning af lykkehjulet og blæksprutteopgaver inden for service.

  Malene Gaarden Geertsen forklarer den store ReThinker-opbakning med, at Muskelsvindfonden har været meget opmærksomme på at imødekomme de behov, som de frivillige ReThinkers har.

  ”Det giver en tryghed for de frivillige ReThinkers, at de ved, hvad opgaven indebærer, og de er vant til vagter af max 5 timers varighed. Vi har valgt at imødekomme deres behov ved at lave et vagtsystem på Cirkus Jul med kortere vagter og mere specifikke opgaver, end vi plejer internt, hvor vi ofte opererer med længerevarende og ikke specificerede vagter. Jeg er rigtig glad for, at vi har fundet en måde at tænke i nye retninger og imødekomme frivilligheden og de frivilliges behov”,

  ReThinkers - Et stærkt supplement til kulturlivet i Aarhus

  ReThinker’s fornemste opgave er netop at støtte op om byens aktører, så Aarhus får mulighed for at afvikle forestillinger, events og arrangementer af højeste kvalitet og niveau. Det gode samarbejde mellem ReThinker og Muskelsvindfonden er et godt eksempel på et frivillig-samarbejde der virker og som modvirker tidens lidt slukørede og lyseslukkende tendens.

  ”Vi er meget glade for, at vi kan være et supplement til den fantastiske frivilligindsats som Muskelsvindfonden er kendt for i forvejen, og jeg kan kun opfordre andre kulturaktører i byen til at henvende sig til os – og gerne i god tid. Vi er altid klar på at hjælpe, og vi skaber gerne julelys i øjnene i kulturlivet hele året rundt”, forklarer Frivilligchef Ulla Svenningsen Lund.

   

   

  Det er en holdning og en opfordring som Muskelsvindfonden bakker stærkt op om:

  ”Det er vigtigt for os at understrege at samarbejdet med ReThinker er et ”add on” til vores eget frivillignetværk, og jeg kan kun anbefale alle, der har et projekt, der ønsker at involvere frivillige, at kontakte ReThinker. Det gælder også mindre organisationer end os som ikke har så stort et frivillignetværk selv”, afslutter Malene Gaarden Geertsen.

  Mere info om Cirkus Jul, Formålet og Frivilligheden Om Cirkus Jul - Cirkus Jul